Resepi Kek Marble Gebu Gebas



Terima Kasih | Elmi Farhana

 Enak dicicah air teh o panas. Ini gambar sebelum bakar dan keratan rentas kek marble. πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Resepi nanti sikit saya share 😎😎😎

Resepi kredit to: blog azlita masam manis

BAHAN-BAHAN

125 gram butter(saya guna planta jer)cairkan dan sejukkan
125 tepung gandum (saya guna tepung superfine)
125 gula kastor
4 biji telur gred A
1 sb ovallate
2 sb susu pekat manis
1/2 sb esen vanilla
1 sb coklat emulco
1 sb serbuk koko
Loyang 7inch/8inch


CARA-CARA

1.cairkan planta dan sejukkan.
2.mix dgn kelajuan perlahan tepung,gula,ovallate,susu dan telur. setelah sebati,mi dgn kelajuan laju selama 7-8minit.
3.masukkan planta yg telah dicairkan. sebatikan dgn spatula sahaja.
4.bahagikan adunan kepada dua. satu adunan ketepikan. satu lagi letakkan esen, coklat emulco dan serbuk koko.
5.letak dalam loyang yg telah dileserkan planta secara selang seli atau ikut suka hati πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†


6.bakar dgn suhu 170,api atas bawah selama 40-45 minit atau sehingga masak.
7.selamat mencuba πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Red Velvet

Resepi Biskut Jejari Nestum Roti Gardenia

Resepi Kek Butter Pelangi Marble