Kek Kukus Buah-Buahan

                 
 Assalamualaikum wbt..

Baru ni ibu ada buat kek kukus buah2an..pada ibu la rasa dia memang sedap dan kena kt selera ibu..adunan kek ni sesuai utk keluarga yg tk ramai..sebab bila dh masak,kek ni tkde la besar sangat..kukus pn tk lama,dalam 2 jam je..simpan lama2 pn masih ok..so sape2 yg nk cuba buat,ni ibu kongsikan resepinya...jom kita tengok..;))
                   

                                     









Bahan2nya :



300gm tepung gandum

100gm gula halus
3 biji telur gred A
200gm mentega/butter
250gm buah campuran
1st soda bikarbonat
1st cream of tartar
1st esen vanilla
1 cawan gula - utk buat gula hangus
aluminium foil



                                                                          cara2nya :



1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 300 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.

2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.


3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau sehingga ia sebati.


4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak2 sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.


5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.


6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 1 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati.


7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.


8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 2 jam..;))

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Red Velvet

Resepi Biskut Jejari Nestum Roti Gardenia

Resepi Kek Butter Pelangi Marble