Kek Chiffon Pandan
utk kali ni kakcu nk share resepi kek chiffon pulak..
resepi ni kakcu dapat dari Jom Masak..terima kasih
JM ye...jom kita tengok resepinya :
kekchiffon pandan
loyang 7x3
1)
- 1 3/4cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
** ayak
2)
- 4biji kuning telur
- 1/4cwn gula kastor
3)
- 4 biji putih telur
- 1/4cwn gula kastor
4)
- 85ml minyak masak
- 115ml air pandan ( jika pilih guna paste pandan...air pandan tukar kepada air biasa)
- pewarna hijau jika suka
cara cara
- dlm bekas yg kering....mix kan putih telur hingga berbuih...masukkan gula kastor...mix laju hingga jd kental atau bertanduk (proses ni x smpai 5min)
- mixkan bahan no2 hingga kembang....masukkan bahan no4....mix lagi sebati & kembang
- masukkan bahan no1 sikit2 sambil kacau sebati
- masukkan 1/2 adunan putih telur (meringue) kedalam bahan adunan tepung...kaup balik dgn senduk supaya sebati....masukkan lebihan meringue...kaup balik slow...biar sebati
- tuang dlm loyang yg dah di alaskan kertas minyak.....tepi loyang tak perlu di gris
- bakar suhu 170 selama 40min atau hingga masak....api atas bawah
**jika pilih untuk guna teknik steam bath....suhu 170 api bawah...50-60min...atau hingga masak...kek dlm pic ni guna teknik steam bath...lebih gebu & lembut...;))
loyang 7x3
1)
- 1 3/4cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
** ayak
2)
- 4biji kuning telur
- 1/4cwn gula kastor
3)
- 4 biji putih telur
- 1/4cwn gula kastor
4)
- 85ml minyak masak
- 115ml air pandan ( jika pilih guna paste pandan...air pandan tukar kepada air biasa)
- pewarna hijau jika suka
cara cara
- dlm bekas yg kering....mix kan putih telur hingga berbuih...masukkan gula kastor...mix laju hingga jd kental atau bertanduk (proses ni x smpai 5min)
- mixkan bahan no2 hingga kembang....masukkan bahan no4....mix lagi sebati & kembang
- masukkan bahan no1 sikit2 sambil kacau sebati
- masukkan 1/2 adunan putih telur (meringue) kedalam bahan adunan tepung...kaup balik dgn senduk supaya sebati....masukkan lebihan meringue...kaup balik slow...biar sebati
- tuang dlm loyang yg dah di alaskan kertas minyak.....tepi loyang tak perlu di gris
- bakar suhu 170 selama 40min atau hingga masak....api atas bawah
**jika pilih untuk guna teknik steam bath....suhu 170 api bawah...50-60min...atau hingga masak...kek dlm pic ni guna teknik steam bath...lebih gebu & lembut...;))
Komentar
Posting Komentar