Apam Gula Hangus
sangat2 lama kakcu tk buat kuih ni...resepi ni kakcu dapat
dari mokde Sinah,adik ipar kakak kakcu...dari sebelum zaman
fb lg..ni pn kakcu buat sbb anak dara kakcu yg minta suruh buat..
katanya,dah tiga bulan dia mintak ibu buat kuih ni..baru ni ibu buat..
soriiii...mucuk2 cyg2 ibu...haha
mokde kata,kuih ni nama dia 'apam gula hangus' tapi
kakcu tgk ramai kwn2 panggil kuih ni kek sarang semut
tk kesahlah kan..nama je lain tapi kuihnya sama je kot..;))
kakcu ada bagi resepi ni pada kakak ipar kakcu..dia
buat utk jual..alhamdulillah memang laku...
jum kita tengok resepi apam gula hangus ni....;))
bahan2nya :
5 biji telur
11/2 cawan tepung - di ayak
1 st baking powder - di ayak
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan majerin
11/2 cawan gula
1 cawan air
cara2nya :
1. masak gula utk buat gula hangus..bila gula dh hangus masukkan air perlahan2 jgn sampai terpercik..biarkan gula larut bersama air,kemudian ketepikan.
2. dalam mangkuk,pukul telur hingga sebati,guna sudu garfu je..
3. dalam bekas yg lain pukul susu dan majerin,tk perlu kembang sgt.
4. kemudian masukkan telur yg dh dipukul tadi,pukul hingga sebati
5. masukkan air gula hangus,kacau rata
6. masukkan tepung+baking powder tk perlu masukkan tepung sikit2,masukkan sekaligus,pukul lagi tapi jgn pukul lama2 sangat.cukup hingga sebati..~masa buat kuih ni,kakcu guna mixer kelajuan tahap 1 je..
7. tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah disapu dgn majerin dn dilapik kertas minyak.
8. bakar dgn suhu 175darjah selama 45minit atau sehingga masak...;))
Komentar
Posting Komentar