Kari Ayam
apa2 je lauk masak kari mmg kakcu suka..bertambah2
kakcu makan..kakcu masih ingat masa kakcu sakit kt
hospital,misi tu tanya "akak suka makan kari ke..."
mcm tau2 je misi ni...dan skrg kakcu kena
kurangkan mkn kari utk jaga kesihatan..
sedih lor...;((
kakcu masak kari ayam ni utk lawankan dgn roti jala..
kakcu try resepi yg kakcu jumpa kt myResepi
mak aii sangat2 sedap..terima kasih pd yg
empunya resepi..;))
aduiyaiii..tgk gambar ni je kakcu dh terliur..
mmg antu kari btl lah..tp nk sht punya pasal
apapn nk mkn skrg ni kena kawal & berhati2..
jom kita tengok resepi kari ayam yg sedap nih
kakcu copy & paste je... :
Bahan-bahan :
- BAHAN2 KISAR :
- 20 tangkai lada kering
- 4 biji lada besar merah
- 7 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm kunyit hidup @ 2 sk serbuk kunyit
- BAHAN2 YG DISANGAI & DIKISAR :
- 1 1/2 sb ketumbar
- 1 sb jintan halus
- 3 biji buah keras
- BAHAN2 YG LAIN :
- 1 ekor ayam potong 12
- 1 labu bwg besar dimayang
- 2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
- rempah tumis 4 beradik
- 1 sk halba
- 1 sk biji sawi
- 1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
- 2 keping asam gelugor
- 3 tangkai daun kari
- 2 biji ubi kentang
- 1/4 cawan minyak utk menumis
- garam,gula & serbuk perasa
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit
- Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
- Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
- Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
- Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
- Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.
Komentar
Posting Komentar