Kek Batik Arora Umaira
bertandang ke rumah kawan2 blogger,masing2 menghidangkan
kek batik arora ni..aduhh rasa teruja plak... ;))
ada mcm corak batik ke...corak batik jiwa kacau ada la..haha
saje tokok tambah nama kek batik arora UMAIRA
sbb anak dara sorg tu suka sangat makan kek ni..
kejap2 amek sepotong,ngapp...gasak la nak..
biarkan montel badan tu..kiki
kakcu tengok kwn2 buat guna loyang yg berlubang
tengah..tp kakcu guna loyang 4segi je..heheh
resepi yg kakcu guna ni kakcu copy & paste
dari kawan fb yg kakcu sayangi
PUTERI MANJA
tQ Puteri ye...;))
BAHAN2NYA
250GM MENTEGA
160GM GULA KASTOR
½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
250GM TEPUNG NAIK SENDIRI
6 BIJI TELUR GRED ‘A’
1 SUDU TEH BAKING POWDER
5 JENIS PEWARNA (PUTRI GUNA 2 PERISA ….COKLAT DAN PANDAN LAGI 3 GUNA WARNA SAHAJA)
1 SUDU TEH OVELATE
****PERHATIAN: JIKA LETAK 5 PERISA BERBEZA DALAM SATU LOYANG RASA KEKNYA AGAK PELIK SEDIKIT…SO TERPULANG PADA ANDA YERR…BAGI PUTRI 2 PERISA NI DAH CUKUP MEMBUAT KEK NI RASA SEPERTI KEK MARBLE. ANDA BOLE JUGA GUNA PERISA STRAWBERRY DAN PANDAN ATAU APA2 PERISA TAPI JGN KESEMUANYA BERBEZA PERISA.CUKUP PILIH 2 PERISA SAHAJA.APA PUN TERPULANG JUGA KEPADA ANDA SENDIRI)
CARA2NYA
1.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 8 INCI DAN GRISKAN LOYANG DENGAN BUTTER DAN ALAS DASAR LOYANG DENGAN BAKING PAPER.
2.SATUKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEMUDIAN DI AYAK ~ KETEPIKAN
3.PUKUL MENTEGA, OVELATE DAN GULA SEHINGGA KEMBANG DAN MEMUTIH. TAMBAHKAN SUSU PEKAT MANIS DAN TERUS PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.
4.MASUKKAN TELUR SEBIJIK DEMI SEBIJIK ( PASTIKAN TELUR TU DAH RATA BARU MASUKKAN SATU BIJIK LAGI) HINGGA HABIS.
5.MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN BAKING POWDER TADI DAN KAUP BALIK HINGGA RATA DENGAN MENGGUNAKAN SPECTULA ATAU SENDUK.
6.BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 5 BAHAGIAN
LETAKKAN SETIAP BAHAGIAN DENGAN PILIHAN PERISA DAN WARNA YANG DISUKAI GAUL ADUNAN RATA.
7.TOMPOK-TOMPOKKAN SETIAP WARNA DALAM LOYANG HINGGA HABIS
SETIAP TOMPOKAN 1 SENDUK ATAU 2 SUDU BESAR.
8.BAKAR PADA SUHU 160C-180C DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SELAMA 45MINIT ~ 1 JAM. ATAU SEHINGGA KEK MASAK DENGAN SEMPURNA...;))
250GM MENTEGA
160GM GULA KASTOR
½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
250GM TEPUNG NAIK SENDIRI
6 BIJI TELUR GRED ‘A’
1 SUDU TEH BAKING POWDER
5 JENIS PEWARNA (PUTRI GUNA 2 PERISA ….COKLAT DAN PANDAN LAGI 3 GUNA WARNA SAHAJA)
1 SUDU TEH OVELATE
****PERHATIAN: JIKA LETAK 5 PERISA BERBEZA DALAM SATU LOYANG RASA KEKNYA AGAK PELIK SEDIKIT…SO TERPULANG PADA ANDA YERR…BAGI PUTRI 2 PERISA NI DAH CUKUP MEMBUAT KEK NI RASA SEPERTI KEK MARBLE. ANDA BOLE JUGA GUNA PERISA STRAWBERRY DAN PANDAN ATAU APA2 PERISA TAPI JGN KESEMUANYA BERBEZA PERISA.CUKUP PILIH 2 PERISA SAHAJA.APA PUN TERPULANG JUGA KEPADA ANDA SENDIRI)
CARA2NYA
1.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 8 INCI DAN GRISKAN LOYANG DENGAN BUTTER DAN ALAS DASAR LOYANG DENGAN BAKING PAPER.
2.SATUKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEMUDIAN DI AYAK ~ KETEPIKAN
3.PUKUL MENTEGA, OVELATE DAN GULA SEHINGGA KEMBANG DAN MEMUTIH. TAMBAHKAN SUSU PEKAT MANIS DAN TERUS PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.
4.MASUKKAN TELUR SEBIJIK DEMI SEBIJIK ( PASTIKAN TELUR TU DAH RATA BARU MASUKKAN SATU BIJIK LAGI) HINGGA HABIS.
5.MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN BAKING POWDER TADI DAN KAUP BALIK HINGGA RATA DENGAN MENGGUNAKAN SPECTULA ATAU SENDUK.
6.BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 5 BAHAGIAN
LETAKKAN SETIAP BAHAGIAN DENGAN PILIHAN PERISA DAN WARNA YANG DISUKAI GAUL ADUNAN RATA.
7.TOMPOK-TOMPOKKAN SETIAP WARNA DALAM LOYANG HINGGA HABIS
SETIAP TOMPOKAN 1 SENDUK ATAU 2 SUDU BESAR.
8.BAKAR PADA SUHU 160C-180C DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SELAMA 45MINIT ~ 1 JAM. ATAU SEHINGGA KEK MASAK DENGAN SEMPURNA...;))
Komentar
Posting Komentar