Lempeng Pisang

ibu tk tau nk buat makanan apa untuk makan2 petang ni..
rasa macam malas nk buat apa2..tapi mulut nk makan......
pisang masak lebih buat kek aritu ada lagi..siap je masak
hidangan tengahari tadi..ibu terus melecek pisang..siap 
bancuh,ibu simpan dulu..tunggu petang baru 
melempeng..;))

jum kita melempeng..;))
sendukkan adunan tepung..then curah kt tengah kuali
dan rata2kan menjadi bentuk bulatan.. 
biarkan bhagian sebelah 
bawah betul2 masak..


kemudian terbalikkan..biarkan lempeng masak sehingga kekuningan..

haaa..ni yang dh siap..buruk je rupa dia kan..hehe
buruk pn buruk lah..tapi rasa dia sedap tau..
buat lempeng ni ibu tk gunakan sedikit
minyak pn..ibu guna kuali leper yang
tk melekat..baik utk kesihatan..


bahan2nya :
3 cawan pisang yg sudah di lecek - ibu guna pisang boyan..
3 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air
1 sudu kfc soda bikarbonat
1 sudu kfc garam

cara2nya :
campurkan kesemua bahan kecuali air
gaul2kan..jangan masukkan air semua sekali
ibu buat tadi rasanya air tk sampai 1/2 cawan pn
masukkan air sedikit..sedikit..sambil tu kacau rata..
kalau rasa adunan dh ok..tkyah masukkan air lagi..simpan dan perapkan sekejap
sementara adunan diperap..kita boleh siapkan kerja2 rumah yang lain..
cara2 nk melempeng sila rujuk gambar kt atas tu ye...;))

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Red Velvet

Resepi Biskut Jejari Nestum Roti Gardenia

Resepi Kek Butter Pelangi Marble