Cekodok/Jemput2 Roti
assalamualaikum wbt...
lama blog kakcu ni sepi kan...kakcu tk sihat..alhamdulillah
skrg ni rasa dh ok sikit..doakanlah kakcu sihat n dapat masak2
macam biasa..dah lama jgk kakcu tk buat makan2 utk minum
ptg..tp petang tadi kakcu buat jemput2 roti..tk boleh tahan tengok
jemput2 roti yg Puteri Manja tag kt fb kakcu..pehh sedap sgt2..
tk rugi buat jemput2 ni...mabelessss... ;))
masa goreng jemput2 ni tadi..bau dia....mmmm wangiiii..
baru dapat sekali goreng kakcu dh makan abis 3 ketul
sedapppp mkn panas2..tapi kena tiup fuhh..fuhh..
kalau tk melecur lidah..haha
jemput2 ni lembutttt je...yg nampak putih2 tu isi ayam
kalau ikut resepi puteri manja,guna udang tapi sbb kakcu
tk boleh mkn udang..kakcu gantikan dgn ayam..
nampak tk lubang2 tu..mcm sarang apa je kan...;))
bila dh siap letak sos ni..mmg tk boleh tunggu lama..
ngapp2...abisssss...burrppp...alhamdulillah...heheh
terima kasih pada Puteri Manja syg yg sudi berkongsi
resepi jemput2 yg sedap ni...kalau ada resepi yang
senang2 jangan lupakan ibu puteri ye..;))
ni kakcu copy & paste resepi jemput2 roti dari Puteri Manja :
CEKODOK ROTI @JEMPUT2 ROTI
BAHAN-BAHANNYA
• 5 KEPING ROTI SANDWICH (YANG DAH DEKAT EXPIRED OR DAH KERAS)
• 200GM UDANG SEGAR
• 1 SUDU KECIK SERBUK KARI (KARI IKAN KERR DAGING KERR TAK KISAH)
• 1 BIJI BAWANG BESAR
• 1 BIJI TELUR AYAM
• 1 SUDU KECIK GARAM@SECUKUP RASA
• 260GM TEPUNG GANDUM - kakcu guna 2 cwn tepung
• 120ML AIR@SECUKUPNYA - kakcu masukkan 1/2 cwn air
• ¼ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA(TAKDE PUN TAKPE)
SEDIKIT DAUN PARSLEY (OPTIONAL)
CARA-CARA
1. POTONG UDANG SEGAR - KECIL2 , KALAU GUNA UDANG KERING - RENDAM DAN TUMBUK KASAR2
2. POTONG BAWANG BESAR - DADU
3. RENDAM ROTI DLM AIR SEJUK SEBENTAR , SUPAYA KEMBANG, DAH KEMBANG KELUARKAN DARI AIR DAN HANCURKAN ATAU KOYAK2KAN DIA KASAR2….KIRA CAM KOYAK RABAK GITU HAHAHA.
4. SATUKAN ROTI, TEPUNG GANDUM, BAWANG, SERBUK KARI, TELUR,AIR DAN SERBUK PERASA. BANCUH MCM BUAT CEKODOK BIASA .
5. PANASKAN MINYAK DAN GORENG LAH HINGGA KEKUNINGAN. MAKAN PANAS2 BERSAMA SOS CILI THAI MMG TERANGKAT PUNGGUNG...KALAU TAKDE SOS THAI…APA2 CILI SOS PUN OK JUGAK…JANJI ADA…^_^
BAHAN-BAHANNYA
• 5 KEPING ROTI SANDWICH (YANG DAH DEKAT EXPIRED OR DAH KERAS)
• 200GM UDANG SEGAR
• 1 SUDU KECIK SERBUK KARI (KARI IKAN KERR DAGING KERR TAK KISAH)
• 1 BIJI BAWANG BESAR
• 1 BIJI TELUR AYAM
• 1 SUDU KECIK GARAM@SECUKUP RASA
• 260GM TEPUNG GANDUM - kakcu guna 2 cwn tepung
• 120ML AIR@SECUKUPNYA - kakcu masukkan 1/2 cwn air
• ¼ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA(TAKDE PUN TAKPE)
SEDIKIT DAUN PARSLEY (OPTIONAL)
CARA-CARA
1. POTONG UDANG SEGAR - KECIL2 , KALAU GUNA UDANG KERING - RENDAM DAN TUMBUK KASAR2
2. POTONG BAWANG BESAR - DADU
3. RENDAM ROTI DLM AIR SEJUK SEBENTAR , SUPAYA KEMBANG, DAH KEMBANG KELUARKAN DARI AIR DAN HANCURKAN ATAU KOYAK2KAN DIA KASAR2….KIRA CAM KOYAK RABAK GITU HAHAHA.
4. SATUKAN ROTI, TEPUNG GANDUM, BAWANG, SERBUK KARI, TELUR,AIR DAN SERBUK PERASA. BANCUH MCM BUAT CEKODOK BIASA .
5. PANASKAN MINYAK DAN GORENG LAH HINGGA KEKUNINGAN. MAKAN PANAS2 BERSAMA SOS CILI THAI MMG TERANGKAT PUNGGUNG...KALAU TAKDE SOS THAI…APA2 CILI SOS PUN OK JUGAK…JANJI ADA…^_^
Komentar
Posting Komentar