Terima Kasih | Atilia Aida Seriuss sedap rangup! Sebab kat rumah jenis kena sentiasa ada bahan kunyah. So, saya buat ni simpan dalam bekas buat makan smbil tengok tv. 😋 Guna 3 bahan ja: 1-roti gardenia 2-coklat masakan (sbb ni ja ada kat rumah.) 3-nestum . Tak payah susah2 nak bancuh tepung. N sesuai utk sapa2 yg kurang minat tepung2 ni.. Roti gardenia saya potong bentuk jari2. Potong guna gunting ja. Masuk dlm bekas utk bakar dalam oven. Kalau xda oven boleh gorwng kering dalam belanga ja.. Siapkan bahan untuk salut jejari. Coklat masakan tu saya double boil.. N masukkn air sikit sebab xnak pekat sangat takut muak coklat banyak.. Roti yg dah dibakar (ada yang hangit sikit sebab buat smbail masak benda lain. Terlepas pandang 😅). N nestum dan bekas nk simpan jejari nestum.. celupkan jejari dalam coklat masakan Then celup pula dalam nestum.
Terima Kasih | Saidatulakma Lembutnya kek Pelangi mkn pns2 ni... SEDAPPP 3 biji telur 1 cawan majerin 1 cawan gula castur/gula halus 2 cawan tepung gandum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking powder) 1 sudu makan baking powder 2 sudu besar susu pekat manis 1 sudu kecil esen vanila Perwarna ikut suka Cara buat. 1. Pukul majerin bersama gula sampai kembang. 2. Kemudian masukkan telur satu persatu. 3. Pukul lagi adunan sehingga kembang. 4. Masukkan esen vanila dan susu pekat kacau ratadan sebati. 5. Masukkan tepung yg dah diayak bersama baking powder (kaup balik jer) 6. Bahagikan pada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati . 7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di alas kertas. 8. Tuangkan satu persatu warna mengikut citarasa. 9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak
Komentar
Posting Komentar