Pengat Nangka
pengat nangka...panas2 lg..
mmmm..sedapppp....
nangka ni la yg buat pengat tu...
nangka hasil tanam sendiri kt belakang rumah...
sebelum buat pengat nangka,buat bubur kacang
durian..durian beli kt ipoh..mmm..mabelesssss..
assalamualaikum wbt..
hujan2 masak n makan apapn sedap..
nangka kt rumah kakcu ni tk putus2
masak..ada 2 pokok yg berbuah..
satu pokok tu ada dalam 5 biji..besar2..
bergilir2 masaknya tu..puas betul makan
nangka masak..ada lagi sebiji tu tengah
tunggu masa je nk kena 'sembelih'..haha
sebelum ni kakcu buat jemput2 nangka,
kali ni buat pengat nangka pulak,ada orang
panggil serawa nangka..sama je kot..;))
bahan2nya:
10 ulas nangka masak - di potong kecil
3 cawan air gula melaka yang sudah direbus
3 sudu gula pasir - nk manis tambahkan lg
1/2 cawan biji sagu
3 cawan air
1 1/2 cawan pati santan
2 helai daun pandan
secubit garam
cara2nya:
1. campurkan air gula melaka,gula pasir,biji sagu,daun pandan dan 3 cawan air ke dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. masukkan nangka,santan dan garam. masak lagi hingga biji sagu kembang.
3. dh masak bolehlah padamkan api dn dihidangkan...sedapppp...;))
mmmm..sedapppp....
nangka ni la yg buat pengat tu...
nangka hasil tanam sendiri kt belakang rumah...
sebelum buat pengat nangka,buat bubur kacang
durian..durian beli kt ipoh..mmm..mabelesssss..
assalamualaikum wbt..
hujan2 masak n makan apapn sedap..
nangka kt rumah kakcu ni tk putus2
masak..ada 2 pokok yg berbuah..
satu pokok tu ada dalam 5 biji..besar2..
bergilir2 masaknya tu..puas betul makan
nangka masak..ada lagi sebiji tu tengah
tunggu masa je nk kena 'sembelih'..haha
sebelum ni kakcu buat jemput2 nangka,
kali ni buat pengat nangka pulak,ada orang
panggil serawa nangka..sama je kot..;))
bahan2nya:
10 ulas nangka masak - di potong kecil
3 cawan air gula melaka yang sudah direbus
3 sudu gula pasir - nk manis tambahkan lg
1/2 cawan biji sagu
3 cawan air
1 1/2 cawan pati santan
2 helai daun pandan
secubit garam
cara2nya:
1. campurkan air gula melaka,gula pasir,biji sagu,daun pandan dan 3 cawan air ke dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. masukkan nangka,santan dan garam. masak lagi hingga biji sagu kembang.
3. dh masak bolehlah padamkan api dn dihidangkan...sedapppp...;))
Komentar
Posting Komentar