Kuih Ketayap

assalamualaikum wbt..ni la kuih ketayap yang kakcu
panggil kuih dadar..kecik2 dulu mak selalu buat kuih ni..
kakcu mmg sangat2 suka mkn kuih dadar ni..bergulung2 kakcu
boleh makan tau..haha

kuih ketayap ni kakcu buat dengan haikal
kakcu melempeng..dia yg menggulung
nk makan kena la rajin2 tolong ibu kt dapo 
esok2 kalau dok jauh dari ibu,abang dh boleh masak sendiri..;))

gulung..gulung..gulung..dh siap gulung...kita gulung plak dalam mulut
telan masuk perut..hehe


bahan2nya:
3 cawan air
21/2 cawan tepung gandum
sedikit garam.

inti:
kelapa parut yg di masak dgn air gula melaka.
klau kelapa tu agak tua atau kasar..masa masak tu campurkn
sikit dgn tepung gandum yg di bancuh dgn air..agak2 la..nnti inti tu akan jd lembut..

cara2nya:
mula2 masukkan air,pastu masukkan tepung n garam >> dlm bekas blender
pastu blend la..
kakcu tk guna pandan..malas nk g amik..dlm rajin malas jgk tu..haha
campurkan paste pandan n esen hijau sikit.
gaul sebati.
panaskan kuali leper.. sapukan minyak secukupnya.
pastu dgn senduk kecik..curah di atasnya adunan tepung..rata2kan mcm lempeng..dh masak angkat la..
buat sampai habis..
kemudian boleh la masukkan inti dn gulung..
dah tu..makan la...jgn lupa baca bismillah tau... ;)) 

** kalau guna kuali yg tk melekat tu lg elok..tk payah guna minyak..baik utk kesihatan..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Red Velvet

Resepi Biskut Jejari Nestum Roti Gardenia

Resepi Kek Butter Pelangi Marble