Kek Karamel Cokelat Moist
satu hari ni macam2 yg kakcu masak..masak utk makan tengahari...
lepas solat zohor..masak sambal & lempeng pulak,
sambil tu haikal siap2kan bahan utk buat inti lempeng gulung
untuk esok..dh siap semuanya,kakcu terus masak inti..
siap je masak inti..kakcu dgn haikal buat kek karamel ni pulak..
kalau ada yg menolong..rasa ringan kerja2 yg dibuat...;))
sbnrnya esok Kelab FB Segamat ada buat makan2..diorg order lempeng gulung berinti..
tapi kakcu saje buatkan kek ni utk diorg..biarlah diorg makan2 sambil mengeratkan
tali silaturrahim....;))
bahan2nya :
Langkah 1..
3 sudu gula (cairkan dan jadikan gula hngus)
Lngkah 2...
sediakan karamel :
1tin susu cair
5 bji telor
1/2 sudu teh esen vanilla
2-3 sudu gula castor
~ kacau semua bahan ni...jgn sampai berbuih..kemudian tuangkan kedalam loyang gula hangus tadi.
kemudian loyang karamel dimasukkan ke dalam loyang yg berisi air panas dan masukkan ke dalam oven,
masak sehingga karamel keras/pejal.
Langkah 3..
1cwn susu cair
1 cwn koko
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
3/4 cwn gula
(msak kesemua bahan ni dlm periuk dgn api yg sedang) ketepikan..
Langkah 4..
1 cwn tpung gndum yang telah di ayak bersama 1 sudu teh bking powder dan 1/2 sudu teh soda bicarbonate..di campurkan dgn 4 biji telor yg telah di pukul hingga kembang(telur tu di blend sahaja)...gaulkan bahan ni dan masukkan dlm adunan yg telah dimasak tadi.(adunan coklat) Gaul rata bahan2 tu..dan tuang atas karemel tadi....(karamel yang dh keras)..selepas tu masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga masak dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak ikut suhu 0ven masing2 ye..
Langkah 1..
3 sudu gula (cairkan dan jadikan gula hngus)
Lngkah 2...
sediakan karamel :
1tin susu cair
5 bji telor
1/2 sudu teh esen vanilla
2-3 sudu gula castor
~ kacau semua bahan ni...jgn sampai berbuih..kemudian tuangkan kedalam loyang gula hangus tadi.
kemudian loyang karamel dimasukkan ke dalam loyang yg berisi air panas dan masukkan ke dalam oven,
masak sehingga karamel keras/pejal.
Langkah 3..
1cwn susu cair
1 cwn koko
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
3/4 cwn gula
(msak kesemua bahan ni dlm periuk dgn api yg sedang) ketepikan..
Langkah 4..
1 cwn tpung gndum yang telah di ayak bersama 1 sudu teh bking powder dan 1/2 sudu teh soda bicarbonate..di campurkan dgn 4 biji telor yg telah di pukul hingga kembang(telur tu di blend sahaja)...gaulkan bahan ni dan masukkan dlm adunan yg telah dimasak tadi.(adunan coklat) Gaul rata bahan2 tu..dan tuang atas karemel tadi....(karamel yang dh keras)..selepas tu masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga masak dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak ikut suhu 0ven masing2 ye..
(kek karamel cokelat moist yg ni kakcu kukus,sebelum ni dh pernah buat yg bakar)
Komentar
Posting Komentar