Talam Ubi
assalamualaikum wbt...
entah kenapa sekarang ni kakcu suka
sangat buat kuih dari ubi..sebelum ni
bingka ubi,kali ni talam ubi pula..
resepi ni kakcu dapat dari seorang
kawan,terima kasih sbb sudi berkongsi
resepi..
alhamdulillah walaupn kali pertama kakcu
cuba buat,tapi kira jadi la tu..kt gambar
tu nampak comot2 sbb kakcu dh tk sabar
nak potong n nak rasa..haha
0k sape2 nk cuba,ini resepinya...;))
bahan2nya:
lapisan bawah :
1 kilo ubi kayu - diparut dan perahkan airnya
1 cawan gula merah & 1 cawan gula pasir - dimasak dengan 2 cawan air.
lapisan atas :
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
4 cawan santan
secubit garam
cara2nya :
- panaskan pengukus
- gaulkan rebusan air gula bersama ubi parut sehingga rata dan kukus lebih kurang 20 minit.
- sementara itu,campurkan semua bahan lapisan bahagian atas,kacau hingga rata dan tapiskan.
- kacaukan atas api sebentar lebih kurang 10 minit,dengan m'gunakan api perlahan,jgn berhenti mengacau.
- bila bahagian bawah dah masak,cakar dengan garpu dan tuangkan lapisan bahagian atas perlahan2.
- kukus 20 minit lagi/sehingga masak.
- ingat ye,tunggu betul2 sejuk,baaaaruu potong..kalau tk nanti tk cantik,comot macam kakcu buat tu...;))
- pesanan kakcu,seeloknya lapiskan loyang dengan plastik,supaya senang nk keluarkan dari loyang nanti..
Komentar
Posting Komentar