Sambal Daging kerisik
assalamualaikum wbt...
hari ni rumah kakcu ada tetamu..
kawan2 haikal dari KL & Klang..
kakcu masak apa yg kakcu rasa
nak masak je..;))
daging korban hari tu masih ada
lagi..kakcu masak sambal tapi bubuh
kerisik..rasa dia sikit2 macam rendang..
selain tu kakcu mask lemak cili api ayam,
sambal petai,sawi goreng,ikan kembung
goreng dan ulam timun..;))
kt sini kakcu nk kongsi resepi sambal
daging kerisik;;
bahan2nya:
1 kilo daging - di potong2 - cuci bersih - toskan
20 tangakai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 btg serai - dikisar
2 inci halia - dikisar
3 sudu rempah kari
3 sudu kerisik
sedikit air asam jawa,garam dn gula secukup rasa.
cara2nya:
tumiskan bahan kisar sehingga mendidih dan naik baunya.
masukkan daging,masak hingga daging empuk/lembut.
masukkan kerisik,gaul rata.
masukkan air asam jawa,garam dan gula..gaulkn lagi.
kalau daging dah empuk dan rasa dh ok,bolehlah padamkan api.
sedia untuk di makan...;))
Komentar
Posting Komentar