Lemak Cili api Daging Salai
assalamualaikum wbt...
walaupn kesihatan kakcu tk berapa baik,
tapi untuk anak2 dan suami kakcu tetap
memasak hidangan untuk mereka..
boleh tengok kt gambar atas tu,ada lemak
cili api daging salai,ayam masak merah,
kerabu mangga + epal hijau,kacang panjang
goreng asam & ikan masin yang tk berapa
nak masin,ole2 dari sabah..;))
resepi yang kakcu nk kongsi : lemak cili api
daging salai...
bahan2nya:
1 kilo daging salai >> tk kesah la daging apa..
15 biji cili api - dikisar
3 biji bawang merah - dikisar2 inci kunyit hidup - dikisar
3 batang serai - di titik..
2 biji kentang >> 1 biji di belah 4.
1 kotak santan 200ml
200 ml air (atau lebih)
asam keping n garam sesedap rasa
cara2nya:
- masukkan bahan kisar dan serai ke dalam periuk,masak sampai mendidih.- masukkan daging..gaul2kan..>> masukkan 200 ml air utk merebus..(kalau daging tk lembut lagi,tambahkan air lg untuk merebus)
- bila daging dh nk lembut,masukkan kentang..masak sampai kentang empuk.
- masukkan santan,asam keping n garam,gaul2..biarkn mendidih skejap..pastu boleh la padamkan api..
sedia untuk di hidangkan..;))
Komentar
Posting Komentar