Bingka Labu
assalamualaikum wbt..
hari ni kakcu nk share resepi kuih bingka
labu..ni kali ke dua kakcu buat..mmg
sedap lah...berebut2 anak2 kakcu makan..;))
lagi lah buat dalam acuan mcmni,senang dh
takyah potong2,keluarkan dari acuan,boleh
terus ngap je..
sebelum kita masukkan adunan ke dalam
acuan,kenalah sapukan minyak sikit kt acuan
tu..supaya senang nk keluarkan nanti..
acuan ni kakcu dapat dari adik WAZI WAZIR
(kawan fb),terima kasih wazi sbb bersusah payah
hadiahkan kakcu acuan ni...luv u 4ever..;))
bahan2nya:
350gm labu yg telah di rebus
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
200ml santan + 11/2 cawan air
2 cawan gula (saya taruk 11/2 cwn gula,itu pn dh manis..boleh kurangkan lg)
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter ( saya tk guna pn)
2 sudu besar minyak masak
sedikit bijan ( utk tabur di atas adunan sebelum di bakar)
cara2nya:
semua bahan2 di atas di campurkan dan di kisar hingga sebati
KECUALI butter dn minyak.
sebelum adunan di bakar,1 sudu besar butter dan 2 sudu besar minyak masak di panaskan
dalam loyang,(saya guna minyak masak sahaja),supaya adunan tidak melekat di loyang.
kemudian masukkan adunan dlm loyang yg masih panas td dan bakar selama 1 jam 15 minit
atau sehingga masak mengikut suhu oven masing2.
(saya bakar guna api bawah sahaja tp dlm 6-7 minit terakhir saya guna api atas bawah,
supaya btl2 masak)
cuba la,sedappp..betul..tk tipu..;))
**resepi di atas,kalau kita buat guna loyang,lebih senang guna loyang dari acuan kecik2 tu..hehe
Komentar
Posting Komentar