Laksa Johor
assalamualaikum wbt...
alhamdulillah..berjaya pn kakcu masak
laksa johor hari ni..;)) walaupn kakcu anak
jati johor,tp ni 1st time kakcu masak laksa
johor..;)) nk tau kenapa??panjang citernya..
4 hari 5 mlm pn tk abis citernya..baik tkyah
citer..haha
hari raya baru ni kakcu g rumah sorg kawan
fb,namanya kak AINI LEE..dia hidangkan
kakcu laksa johor ni la..ya Allah sedappp
nyaaaa...walaupn sebelum ni kakcu pernah
makan laksa johor mcmni tapi yang kak Aini
buat ni rasa dia pehhhh mabeles btl lah..
mungkin air tangan kak aini tu yg buat rasanya
tersangatttt la sedap...nyummm3..
balik ke rumah kakcu teringat2 je..so harini
kakcu gagahkan diri utk mencuba melaksakan
diri..hahaha
walaupn rasanya tk semabeles yang kak aini buat,
tapi bolehlah untuk menghilangkan rasa rindu di hati
pada laksa johor yang sentiasa trbayang2 di mata..;))
terima kasih pd kak Aini Lee kerana sudi berkongsi
resepi,kt sini kakcu copy paste je resepi tu dari fb
kak aini..su saaaaaayangggggg kak aini..mmuahhh..;))
bahan2nya:
spagetti - 1 bungkus pn dh cukup
1 biji timun - di potong kecil2
50 sen tauge - di bersihkan
1 biji bawang besar - dimayang
50 sen tauge - di bersihkan
1 biji bawang besar - dimayang
telur rebus - tknk letak pn tkpe..suka hati..
5 tangkai daun kesom
3 keping asam gelugur
ikan parang 1 kilo - kakcu guna ikan selayang 8 ekor
santan1/2 kilo
kerisek rm 2
lada kering rm 1 - dikisar
udang geragau 1 cawan (cuci bersih) - dikisar
4 biji bawang merah yang besar - dikisar
5 tangkai daun kesom
3 keping asam gelugur
ikan parang 1 kilo - kakcu guna ikan selayang 8 ekor
santan1/2 kilo
kerisek rm 2
lada kering rm 1 - dikisar
udang geragau 1 cawan (cuci bersih) - dikisar
4 biji bawang merah yang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
serai 2 btg - dikisar
lengkuas sebesar ibu jari - dikisar
serai 2 btg - dikisar
lengkuas sebesar ibu jari - dikisar
1 peket kecil rempah kari ikan adabi
garam, serbuk perasa,..minyak untuk menumis...
limau kasturi
garam, serbuk perasa,..minyak untuk menumis...
limau kasturi
cara2nya:
ikan direbus ambil isinya..tulangnya di blend..ambil airnya..isi ikan pun diblend halus...
udang gergau di blend
lada kering+bwg putih/bwg merah+belacan+serai+lengku as+diblend sampai halus
masukkan sekali rempah tadi dgn udang geragau yg telah diblend.
tumiskan sampai naik baunya...masukkan isi ikan dan airnya....kacau lagi masukan garam n serbuk perasa....masukkan santan n kerisik...masukkan asam keping n daun kesom
suaikan sesedap rasa ikut cita rasa sendiri...
spagetti direbus...masukkan sedikit butter/minyak.
toskan & cuci.
cara menghidang.
masukkan spagetti dlm mangkuk, masukkan toge, masukkan timun,telur rebus n masukkan bawang.
masukkan sambal belacan..perahkan limau kasturi..masukkan kuahnya.
ikan direbus ambil isinya..tulangnya di blend..ambil airnya..isi ikan pun diblend halus...
udang gergau di blend
lada kering+bwg putih/bwg merah+belacan+serai+lengku
masukkan sekali rempah tadi dgn udang geragau yg telah diblend.
tumiskan sampai naik baunya...masukkan isi ikan dan airnya....kacau lagi masukan garam n serbuk perasa....masukkan santan n kerisik...masukkan asam keping n daun kesom
suaikan sesedap rasa ikut cita rasa sendiri...
spagetti direbus...masukkan sedikit butter/minyak.
toskan & cuci.
cara menghidang.
masukkan spagetti dlm mangkuk, masukkan toge, masukkan timun,telur rebus n masukkan bawang.
masukkan sambal belacan..perahkan limau kasturi..masukkan kuahnya.
lepas tu..apa tunggu lagiiii..makan laa...;))
Komentar
Posting Komentar