Ikan Tenggiri Taucho
assalamualaikum wbt...
rasanya hampir seminggu kakcu tak
menjengah blog sendiri...kakcu g jalan2
luaskan pemandangan..;))
mula2 ke kluang then ke johor bahru..
selang sehari ke Banting selangor pula..
masa di Banting,kakcu sempat pegi ke
jeti nelayan..kt situ la kakcu beli ikan
tenggiri yang kakcu masak ni dengan ikan
caping..;))
sebenarnya ini kali pertama kakcu masak
ikan tenggiri masak taucho,kakcu rasa
terpanggil untuk tunaikan permintaan seseorang,
yang minta kakcu berkongsi resepi ikan masak
taucho..kalau tk silap kakcu la,ianya admin
page Kongsi Resepi Masakkan..kalau salah
kakcu minta maaf ya..;))
sebab tk pernah masak mcm ni,so kakcu minta
khidmat kakak kakcu tolong ajarkan kakcu..
mmm..baru ku tahu punyalah senang dan sangat2
sedapppp...sesiapa nk mencuba,ini resepinya..;))
bahan2nya:
ikan tenggiri - 5 ketul - digoreng.
1 biji bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
1 biji lada merah - dihiris
1 biji lada hijau - dihiris
(kalau suka pedas campurkan dgn cili padi)
2 sudu taucho - boleh tambahkan lagi kalau suka
2 keping asam gelugur
air - untuk kuah secukupnya.
cara2nya:
tumiskan bawang besar,bawang putih,halia dan lada yang sudah dihiris..tumis hingga naik aromanya.
masukkan taucho..gaul2kan,biarkan skejap dan masukkan air dan asam gelugur. biarkan mendidih.
kemudian masukkan ikan yang sudah digoreng tadi.
rasa,kalau tk masin boleh tambahkan taucho lagi atau pn garam. tapi taucho ni masin ya..rasanya tk perlu masukkan garam.
dah masak,bolehlah di angkat dn dihidangkan bersama lauk pauk yang lain..;))
Komentar
Posting Komentar