Biskut Dahlia
assalamualaikum wbt..
biskut dahlia ni dari dulu kini dan selamanya
tetap menjadi pujaan hati..;))
teringat masa zaman kecik2 dulu...emak buat
kuih ni,kakcu jadi tukang tengok..dlm tengok2
tu..capai dua tiga ketoi bawak lari masuk bilik,
makan...nyummm3..haha..tau2 je lah pe'el anak
bongsu..manja...mak tk boleh nk buat apa..;))
sekarang emak dh uzur..gilir kakcu plak buat
biskut ni utk emak..
tk rugi buat biskut dahlia ni ikut resepi yg kakcu nk
kongsikan ni..sedappp.....tktau nk ckp mcmana..mmg
sedaplahh...;))
terima kasih pd Nazian Nasir & Busu Shamsiah yang
sudi berkongsi resepi...;))
bahan2nya :
1 buku butter
3/4 @ 1 cawan gula halus/gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung ubi
2 cawan tepung kastard
2 cawan tepung gandum
(semua tepung di ayak)
cara2nya :
- pukul butter dan gula hingga kembang
- masukkan kuning telur dan esen vanila - gaul sebati
- masukkan tepung ubi,tepung kastard dan tepung gandum
- uli hingga menjadi doh - kalau doh lembut,tambahkan sedikit tepung gandum
- kemudian paipkan dengan acuan samperit @ biskut dahlia
- hiaskan dgn ceri @ manik @ ikut suka..
- bakar 20 minit atau lebih dgn suhu 180 darjah @ bergantung pd oven masing2..;))
Komentar
Posting Komentar