Ikan Patin Masak Asam
assalamualaikum wbt...
letihnya hari ni..tk macam hari2 smlm..
ya Allah ya TuhanKu..kuatknlah semangat ku,
sihatkanlah tubuh badan ku..amiin...
apapn rutin harian tetap berjalan mcm biasa..
puasa tetap puasa..masak tetap masak..
hari ni ibu masak,ikan patin masak asam,
kobis lemak putih + udang,ikan goreng,
sambal tempoyak & ulaman.
ikan patin masak asam ni special sikit,jom
kita tengok resepinya...;))
bahan2nya:
seekor ikan patin - dipotong2.
6 biji bawang merah - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
3 biji buah keras - dikisar
15 tangkai cili kering - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
2 helai daun kunyit - dihiris rampai
2 kuntum bunga kantan - dihiris nipis
2 keping asam gelugur
1 sudu makan air gula melaka (rebus siap2 nk guna dh senang..;))
garam secukup rasa.
cara2nya:
- bersihkan ikan.
- masukkan ke dalam kuali bahan2 kisar,renihkan sekejap,kacau2kan..
- masukkan daun kunyit,bunga kantan,asam gelugur,air gula melaka,garam dan juga ikan.
- masak dgn api yg sederhana perlahan sehingga kuahnya agak kering.
- kemudian bolehlah di dihidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk yg lain...;))
Komentar
Posting Komentar