Terima Kasih | Saidatulakma Lembutnya kek Pelangi mkn pns2 ni... SEDAPPP 3 biji telur 1 cawan majerin 1 cawan gula castur/gula halus 2 cawan tepung gandum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking powder) 1 sudu makan baking powder 2 sudu besar susu pekat manis 1 sudu kecil esen vanila Perwarna ikut suka Cara buat. 1. Pukul majerin bersama gula sampai kembang. 2. Kemudian masukkan telur satu persatu. 3. Pukul lagi adunan sehingga kembang. 4. Masukkan esen vanila dan susu pekat kacau ratadan sebati. 5. Masukkan tepung yg dah diayak bersama baking powder (kaup balik jer) 6. Bahagikan pada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati . 7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di alas kertas. 8. Tuangkan satu persatu warna mengikut citarasa. 9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak
Bahan-bahannya :- 1. 250 gm butter 2. 200 gm gula kastor 3. 1 kuning telur 4. 1 s/k esen vanilla 5. 2 cawan kelapa kering 6. 1/2 cawan nestum halus 7. 1 1/4 cawan tepung ubi 8. 1 1/4 cawan tepung gandum/rose (ayakkan) 9. Coklat yang dicairkan/Ceri untuk hiasan Cara2nya :- 1. Pukul butter dan gula hingga sebati. 2. Masukkan kuning telur, esen vanilla dan kacau rata. 3. Masukkan bahan2 kering berselang seli dan gaul rata. 4. Bentukkan mengikut kesukaan anda. 5. Bakar dalam suhu 170C selama 15 minit atau sampai masak. 6. Sejukkan dan hias dengan ceri atau lorekan coklat cair.
Komentar
Posting Komentar